Üye olmak zorunda değilsiniz,Linkler Açıldıl

Etiketlenen üyelerin listesi

Like Tree4Beğeni
  • 2 Post By mc tayko
  • 2 Post By mc tayko
  1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde, taml***** tamlaya*nından önce söylenmiş bir ad tamlaması vardır? A) Vücut ikliminin sultanı sensin B) Efendim, derdimin dermanı sensin C) Yüzün bir kır çiçeği gibi usulca söner D) Rengini söyle yüreğindeki derdin E) Aşkın sesi yine böyle duyulacak (1991-ÖSS) 2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde tamlayanı ile
  1. #1
    mc tayko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi Apr 2011
    Mesajlar 2
    Bahsedilmiş
    0
    Takip edilen
    0

    Standart İsim ve Sıfat Tamlamaları İle İlgili ÖSS'de Çıkmış Sorular

     
    1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde, taml***** tamlaya*nından önce söylenmiş bir ad tamlaması vardır?
    A) Vücut ikliminin sultanı sensin
    B) Efendim, derdimin dermanı sensin
    C) Yüzün bir kır çiçeği gibi usulca söner
    D) Rengini söyle yüreğindeki derdin
    E) Aşkın sesi yine böyle duyulacak
    (1991-ÖSS)
    2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde tamlayanı ile tamla*nanı arasına taml*****n sıfatı girmiş bir ad tamla*ması vardır?
    A) Birbirine benzer bütün ara istasyonlar
    B) Hatıralar tarihin küllerini savurur
    C) Yüzün bir kır çiçeği gibi usulca söner
    D) Dinleyelim içimde serinleyen kederi
    E) Gökyüzünün başka rengi de varmış
    (1992-ÖSS)
    3. Çekim eki alarak adlaşmış bir sıfat aşağıdaki cümle*lerin hangisinde ad tamlamasının tamlayanı olarak kullanılmıştır?
    A) Çocukken, gün bitti mi bir köşede ağlardım.
    B) Kaybedilenler insanlara olduğundan değerli görünür.
    C) Bayram sabahları bayramlıklarını giymiş temiz ço*cuklara gıptayla bakardım.
    D) Oldum olası mavinin her tonu hoşuma gider.
    E) Çocuklarımıza iyiyi, güzeli görmeyi öğretelim.(1994-ÖSS)

    4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir ad, birden çok sıfatla nitelendirilmiştir?
    A) Yüzünde uzak sevgilerin derin ayrılığı
    B) Mavi gözlü ihtiyar balıkçı gencelir, küçülür
    C) Boy boy göçlere bağrını açan konak
    D) Yıkanırdı gölgesi kuytu bir derede
    E) Önümüzde şarkın o kar yüklü damları
    (1995-ÖSS)
    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı düş*müş isim tamlaması vardır?
    A) Dinleyiciler, konuşmacının sözünü kestiler.
    B) Arkadaşı biraz önce beni aramış.
    C) Sınavı kazanamayan çocuğa çok üzüldüm.
    D) Bütün gün evde ders çalıştım.
    E) Umut, ekmeğidir fakir insanların.
    (1997-ÖSS)
    6. Sana bir avuç topraktaki korkunç kudreti göstereceğim.
    Bu cümleyle ilgili olarak aşağıdaki yargılardan han*gisi yanlıştır?
    A) Sıfat tamlaması vardır.
    B) Ad tamlaması vardır.
    C) Yapım eki almış birden çok sözcük vardır.
    D) Bir söz öbeği belirtili nesne olarak kullanılmıştır.
    E) Dolaylı tümleçte ünlü değişimi olmuştur. (1993-ÖSS)

    7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde isim ya da sıfat tamlaması kullanılmamıştır?
    A) Selâm sonsuzluğun aydınlık bahçesinden
    B) Masalların altın beşiğinde uyumuş
    C) Işıktan kuşları bir akşam seherinin
    D) Uçuyor duran bir anın havasında
    E) Sen geleceksin diye böyle beklediler
    (1998-ÖSS)
    8. Aşağıdaki dizelerin hangisinde, tamlayanıyla tamla*nanı arasında taml*****n sıfatı girmiş bir ad tamla*ması vardır?
    A) Bir kömür gözlünün kahrını çekerim.
    B) Ömrümde zararsız günümü bilmem.
    C) Hiç tükenmez senin lütfün, keremin.
    D) Uyandım kuşların ince sesine.
    E) Yüce dağ başında garibana döndüm.
    (1990-ÖSS)
    9. Aşağıdakilerin hangisinde, taml***** tamlayanın*dan önce söylenmiş bir isim tamlaması vardır?
    A) Fazla hırsın sonu her zaman kötüdür.
    B) Yokluğun onulmaz yarası büyüyor içimde.
    C) Anılar gözümün önünde canlandı bir bir.
    D) Gözü benden başkasını görmezdi annemin.
    E) Annesine, özlemini dile getiren uzun bir mektup yazdı. (2000-ÖSS)

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sıfat, bir isim tamlamasının sıfatı olarak kullanılmıştır?
    A) Küçük penceremden yemyeşil bir orman görünüyor*du.
    B) O tatlı ve güzel sesin sahibi bu kuş mu?
    C) Küçük çocuğun yüzü acınacak haldeydi.
    D) Uzun elbisesinin içinde daha zayıf görünüyordu.
    E) Çelişkili sınav soruları hepsini zorluyordu.
    (1993-ÖSS)
    11. Aşağıdaki dizelerin hangisinde taml***** tamlaya*nından önce söylenmiş bir belirtili ad tamlaması yoktur?
    A) Sahibiyiz bu saatte denizin
    B) Başındayım sanki bir mucizenin
    C) Gözlerimde parıltısı bir bakır tasın
    D) Kulaklarım komşuların ayak sesinde
    E) Geçtik yabancı gibi yakınından Rodos'un
    (1997-ÖSS)
    12. Aşağıdakilerin hangisinde, tamlayanı ile taml***** arasına taml*****n sıfatı girmiş bir ad tamlaması vardır?
    A) Gecenin ilerleyen saatlerine kadar konuştuk.
    B) Balkondaki kuşların sesiyle uyandım.
    C) Çalışma hayatının zorluklarına artık katlanamıyormuş.
    D) Miras konusundaki anlaşmazlığı çözümleyemediler.
    E) Gençliğin eğitimine gereken önemi vermeliyiz. (1998-ÖSS)

    13. Aşağıdaki dizelerin hangisinde tamlayanı ile taml***** yer değiştirmiş ad tamlaması vardır?
    A) Tüm yaşamlarıma çivilenmiş yokluğun
    B) Ve garip bir ıslaklık top arabalarında
    C) Bilmem kaçıncı durağında zamanın
    D) Bütün günlerin kucağında ay aydın
    E) Acı yalnızlıklar böler duygularımı
    (1991-ÖSS)
    14. Belirtili ad tamlamalarında tamlanan söylenmeyebilir.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uyan bir örnek vardır?
    A) Bana, derdin nedir, diye sordunuz mu hiç?
    B) Bu dolaptaki gömlek senin değil mi?
    C) Odadaki her şeyi çıkartıp odayı güzelce temizledim.
    D) Öğle tatilinde kantinde oturur, ondan bundan konu*şurduk.
    E) Arkadaşımın annesi komşuluk ilişkilerini çok önemserdi.
    (1992-ÖSS)
    15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemden türemiş soyut bir isim, tamlayan olarak kullanılmıştır?
    A) Bu akıllı çocuk da kimin?
    B) Göz görmeyince gönül katlanır derler ya...
    C) Bu acılı yemeği hemen alın masamdan.
    D) Umut dönemiydi o günler, çabucak geldi geçti.
    E) Duygusuz insanlara katlanmam demiyorum, katlana*mam. (1998-ÖSS)




    CevapLaR..
    1.D 2.E 3.D 4.B 5.B 6.B 7.E 8.D 9.D 10.E 11.D 12.A 13.C 14.B 15.D

    egeli06 ve kadnan bunu beğendi.
  2. #2
    mc tayko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi Apr 2011
    Mesajlar 2
    Bahsedilmiş
    0
    Takip edilen
    0

    Standart Cevap: İsim ve Sıfat Tamlamaları İle İlgili ÖSS'de Çıkmış Sorular

    ÖSS SORULAR-3
    1. Sana Leylâ dedim
    Suna dedim
    Şiirlerde, şarkılarda
    Gerçek adın bir sır gibi kaldı
    Ağızlarda, dudaklarda
    Çatlar yüreğim bir nar gibi,
    Avunurum doğumundan gelen
    Müjdeli armağanlara
    Bu dizeler için aşağıdakilerden hangisi söy*lenemez?
    A) Ad ve eylem kullanılmıştır.
    B) Kişi adılına yer verilmiştir.
    C) Niteleyici sözcükler kullanılmıştır.
    D) Edat (ilgeç) kullanılmıştır.
    E) İsim tamlamaları kullanılmıştır.
    (1999-ÖSS)
    2. Aşağıdakilerin hangisinde farklı bir isim tam*laması vardır?
    A) Yüzünde göz izi var sana kim baktı yârim.
    B) On yıl var ayrıyım Kına Dağı'ndan
    C) Baba ocağından, yâr kucağından
    D) Ağır ağır geçti önümden deve kervanı
    E) Bir kenarda göründü beldenin viran hanı
    (2004-ÖSS)
    3. Aşağıdaki dizelerin hangisinde tamlayanla taml***** yer değiştirmiş bir isim tamlaması vardır?
    A) Gidersin bu sahillerden ışık ışık
    Kalan hatıran geceyi aydınlatır
    B) Sen uzaklara gitsen de kalır
    Bu dinmeyen sarhoşluğu denizlerin
    C) Bir selâmın gelir uzak limanlardan
    Kim kalmışsa geride, mahzun derbeder
    D) İzlerin silinmez geçen zamanlardan
    Sesin çıkmaz kulaklarımızdan hiçbir zaman
    E) Unutmak ne varsa kötülükten yana
    İnmek sevilen gözlerin derinliğine
    (1999-ÖSS)
    4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde isim tamla*ması yoktur?
    A) Bülbül konmuş sarayına Konya'nın
    B) Gücüm yok yollarını gözetecek
    C) Süremedim sefasını dünyanın
    D) Karanfillerim yok ki yar yoluna dökeyim
    E) Göremedim vefasını o yârin
    (2003-ÖSS)
    5. İndim havuz başına
    Bir kız çıktı karşıma
    Sevda nedir bilmezdim
    Bu da geldi başıma
    Bu dörtlükte aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    A) Belirtisiz isim tamlaması
    B) Soru zamiri
    C) İşaret zamiri
    D) Belgisiz sıfat
    E) İşaret sıfatı
    (1998-ÖSS)
    6. "İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan yer değiştirebilir."
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uygun bir örnek vardır?
    A) Ben çiçek gibi taşımıyorum göğsümde aşkı.
    B) Ben aşkı göğsümde kurşun gibi taşıyorum.
    C) Ben güneyli çocuk ağarmayan saçımı güneşe tutuyorum.
    D) Saçlarımı acının elinde unutuyorum.
    E) Gelmiş dayanmışım demir kapısına sevdanın.
    (2002-ÖSS)
    7. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili tamlamaların hangisi diğerlerinden farklıdır?
    A) Çam sakızı, çoban armağanı bir hediye aldı.
    B) Devlerin aşkı büyük olur.
    C) Nar kırmızısı bir kazak giymişti.
    D) Zafer şarkılarıyla büyüdük bu topraklarda
    E) Gül mevsimiymiş gibi her yer gül kokuyordu.
    (2000-ÖSS)
    8. I. Yaz mevsimi geçti, güz kapıya dayandı.
    II. Rengi biçim biçimdir şimdi çiçeklerin.
    III. Kış uykusundan uyanmış gibiydi incecik akan dere
    IV. Boynunda gül kurusu bir fular vardı.
    V. Ayaş ilçesi Ankara'Nin sebze ambarı olarak bilinir.
    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangi*sinde belirtisiz isim tamlaması kullanılma*mıştır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
    (1998-ÖSS)
    9. "Bazı isim tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasına sıfat girebilir."
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala örnek bir kullanım vardır?
    A) Babası Ayten'e altın kol saati almıştı.
    B) Türk halk müziğine yıllarını vermişti.
    C) Bahçenin demir kapısı büyük bir gıcırtıyla açıldı.
    D) Sedef kakmalı sandukanın sedefleri birer bi*rer dökülüyordu.
    E) Pınarın soğuk suyuyla elini yüzünü yıkadı. (1995-ÖSS)

    10. Aşağıdaki dizelerin hangisinde hem niteleme hem belirtme sıfatı almış bir isim tamlaması vardır?
    A) Her şey yerli yerinde, havuz başında servi
    B) Sarmaşıklar ve böcek sesleri sarmış evi
    C) Bir deniz mağarası kadar kuytu ve serin
    D) Hazların âleminde yumulmuş kirpiklerin
    E) Yüzünde bir tebessüm bu ağır öğle sonu
    (1997-ÖSS)
    11. Aşağıdaki dizelerin hangisinde farklı bir tam*lama vardır?
    A) Söğüt ağacı güzeldir.
    B) Karşı evin arkasından ay doğdu.
    C) Akşam serinliği çıktı.
    D) Tramvay sesleri geliyor.
    E) Deniz kokusu geliyor uzaktan.
    (1998-ÖSS)
    12. Aşağıdaki dizelerden hangisinde altı çizili sözcük, bir isim tamlamasının sıfatıdır?
    A) Güneşin akşam hüzünle battığı
    Karşıdaki karlı dağlar yalnız
    B) Ben çakıl taşıyım küçük
    Ben kaldırım taşıyım yorgun.
    C) Üç gece uyku tutmadı gözlerimi
    Oturdum bir bir yıldızları saydım.
    D) Sen unutulmuş bir adamsın
    Anlaşılmamış şiirlerim gibi.
    E) Yaşanmamış hatıralar bilirim
    Büyülü sonbahar akşamlarında
    (1998-ÖSS)
    13. Haydi Abbas, vakit tamam
    Akşam diyordun işte oldu akşam
    Kur bakalım soframızı
    Dinsin artık bu kalp ağrısı
    Şu ağacın gölgesinde olsun
    Tam kenarında havuzun
    Yukarıdaki dizelerde kaç tane isim tamlaması vardır?
    A) 2 B)3 C)4 D) 5 E) 6
    (1996-ÖSS)
    14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde sıfat ya da isim tamlaması yoktur?
    A) Her sabah güneşi doğarken seyredelim
    Gelin yaşayalım uykular şöyle dursun.
    B) Hele bir yağmur yağmaya görsün
    Ölürcesine yaşanır bu şehirde.
    C) Yalnız bırakmayın beni hatıralar
    Az yanımda kal çocukluğum.
    D) Bir gün ben de eririm caddelerinde
    Çürür kemiklerim adım unutulur.
    E) Ezilmiş ellerimin arasında başım
    Bu yeryüzünde başka çarem kalmamış.
    (1995-ÖSS)
    15. Aşağıdakilerin hangisinde bir sıfat tamlama*sı yoktur?
    A) Çözülen bir demetten indiler birer birer
    B) Bırak, yorgun başları bu taşlarda uyusun
    C) Tutuşmuş ruhlarına bir damla gözyaşı sun
    D) Bir sebile döküldü bembeyaz güvercinler
    E) Geçerken çöllerin üstünden hep beraber
    (1996-ÖSS)
    Cevap Anahtarı:
    1.E 2.B 3.B 4.B 5.E 6.E 7.B 8.B 9.E 10.E 11.B 12.E 13.B 14.C 15.E
    egeli06 ve kadnan bunu beğendi.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
ForumFokurtu.CoM

Url List Google Sitemap

Sitemiz; hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. 5651 sayılı yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple sitemiz, "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri abuse[at]forumfokurtu[dot]com mail adresinden yada İletişim bölümünden bizlere ulaşabilirler.